ZELFONTWIKKELING EN JE BREIN

Als je je fiets of auto wilt repareren zul je er eerst iets vanaf moeten weten. Zo werkt het ook met jou. Als jij iets aan jezelf en je leven wilt veranderen zul je eerst moeten weten hoe je brein werkt.

Ik zal hier meer uitleggen hoe de 3 breinen werken. Ik heb in eerdere blogs al vermeld dat het bijna zinloos is oneindig een therapeut te bezoeken. Dit kon ik uit ervaring melden en nu weet ik inmiddels ook de wetenschappelijke onderbouwing hiervan.

De Neocortex kunnen wij rationeel mee denken, iets bedenken, iets uitvoeren. De neocortex is volgroeit als je 23 jaar oud bent.

Het reptielenbrein stuurt alle lichaamsfuncties aan en nog een functie is, het scant de hele dag ben ik wel veilig.

In het limbisch brein zijn al onze emoties en habits opgeslagen.

Als je iets in je gewoonten en dus jou leven wilt veranderen besluit je dit met je neocortex, jou noecortex heeft een rekencapaciteit van 60bits/sec. Maar emoties en gevoelens zijn veel sterker dan jou neocortex omdat hier het limbisch brein en het reptielenbrein verantwoordelijk voor zijn, deze hebben nl een rekencapaciteit van 11,2 miljoen bits/sec. Je gaat dit dus nooit winnen met alleen je neocortex. De 3 breinen moeten samenwerken anders is het zinloos een poging te wagen.

Een voorbeeld van wat er in jou brein gebeurde augustus 2018. Jij wilde verandering in je leven. Na 1,5 jaar contact met mij, het vertrouwen wat wederzijds was opgebouwd motiveerde ik jou stappen te gaan nemen voor jou vrijheid en ontwikkeling. Ik suggereerde meerdere mogelijkheden voor jou om een fijne toekomst op te bouwen. Ik achtte dat mogelijk en jij was op een gegeven moment zover dat jij dat ook ging geloven. Wij boden jou aan tijdelijk bij ons te komen wonen. Andere omgeving, andere mensen om jou heen, een heel andere sfeer. Je twijfelde maar op een gegeven moment was je zover om de stap te gaan wagen. Jou neocortex had het plan gemaakt en nu hoopte je op goedkeuring van jou omgeving. In het bewuste gesprek werd jou ….. razend en iedereen keerde zich tegen jou en je werd zo’n beetje ontoerekeningsvatbaar verklaard, Voor gek verklaard dat je met zo’n “belachelijk” idee aan kon komen. Jou zelfvertrouwen werd keihard onderuit gehaald i.p.v. de liefdevolle support en het vertrouwen in jou als persoon die je op dat moment zo hard nodig had.

Maar wat gebeurde er nu in jou brein? Er werd letterlijk gezegd dat jij niet capabel bent zelf beslissingen te nemen. Dat was jij natuurlijk wel degelijk, want dit zou DE beslissing zijn geweest uit jou huidige situatie te stappen. Maar jou limbisch brein werd meteen getriggerd in een opgeslagen emotie. Het niet goed genoeg zijn. Jou razende ….. triggerde het reptielenbrein, het reptielenbrein zag gevaar en wil jou meteen in veiligheid brengen. En dat heeft het gedaan. De veiligheid opzoeken betekende alle banden met mij verbreken. Jou neocortex had veel liever het risico gewaagd, maar je emotionele en reptielenbrein zijn veel sterker.

Ik ga later uitleggen hoe je de 3 breinen kan laten samenwerken.

Het bovenstaande plaatje laat zien hoe wij opgevoed en geconditioneerd zijn.

Als je 1,5 jaar oud bent begin je zelfbewustzijn te creëren. Een IK te vormen.

Volgens Einstein is het IK illusionair, het IK bestaat alleen in ons hoofd. Het is functioneel als je bv vraagt in een restaurant; mag IK een glas wijn. Maar omdat wij het IK veel te serieus nemen ontstaan er 2 basis angsten: “Ben IK wel goed genoeg” en “IK moet controle houden.”

Voor “ben IK wel goed genoeg” kun je 2 compensatie gedragingen ontwikkelen; je word of pleasend of dominant naar anderen. En ja dominantie is ook een gevolg van angst.

Vervolgens ontstaat er frustratie en schuld over het verleden en angst voor de toekomst. Hierdoor ontstaan er lichamelijke reacties. Zoals stress, verkramping, ziekten. Dit gaan we verzachten met afleidingen zoals spullen kopen, drinken en vele andere afleidingen.

Bij therapie beginnen we bij stap 5 Coping en werken terug naar stap 2, hier gaat meestal jaren overheen. Maar stap 1 het IK, de aanstichter van alle gevolgen genoemd in de wolkjes wordt nooit behandeld. Het IK ontmantelen betekent dat alle wolkjes verdwijnen. Hoe je dat doet? Daar ben ik ook nog mee bezig, maar het start met jezelf het IK niet meer zo serieus te nemen. Hoe doe je dat?

Start met je gedachten observeren. Je hebt per dag ongeveer 60.000 gedachten. Het grootste deel daarvan zijn niet functionele gedachten. Voorbeeld: Ik heb een afspraak met de tandarts om 11 uur(functionele gedachte); wat als ik te laat kom(niet functionele gedachte) Begin gewaar te worden hoeveel niet functionele gedachten je per dag hebt. Als je deze gedachten hebt, benoem het.

Dit is een start naar bevrijding.

Het plaatje en de kennis is vanuit een cursus van Paul Smit Non-dualiteit.

Ik ga hier meer over schrijven. Tot snel<3

Gerelateerde Afbeeldingen: