WEERSTAND

“Resistance is the difference between the life we live and the unlived life within us”.

Weerstand is het verschil tussen “het leven wat jij nu leeft” en het leven wat jij graag had willen leven wat jij van binnen voelt. Als deze “levens” niet matchen voel je weerstand in je lichaam. Deze weerstand zorgt voor stress en aanmaak van stresshormonen, die op hun beurt weer allerlei processen in je lichaam verstoren. Je analytisch brein, je linker hersenhelft die “logisch” en lineair denkt gaat meteen aan het werk om een oplossing te bedenken. En als die oplossing niet bedacht kan worden of de oplossing ligt volgens het analytisch brein buiten bereik, blijft het brein overuren draaien en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

De rechter hersenhelft is voor intuïtie, gevoelens, creativiteit, dromen en gewaarwording. Deze hersenhelft wordt bij de meeste mensen weinig gebruikt. De linker hersenhelft “denkt en theoriseert”, de rechter helft “weet”. De linker helft bepaald “wat moeten we”, de rechter zegt “wat willen we”. Als we alleen onze linker hersenhelft gebruiken kan er alleen maar weerstand ontstaan, doordat we doen wat we moeten en niet doen wat we willen.

De weerstand uit zich meestal door concentratie problemen, veroorzaakt door obsessief denken, slaapproblemen omdat de linkerhelft niet stopt met denken totdat een oplossing is gevonden. Het stelt vragen waar nooit een antwoord op komt en blijft diezelfde vragen steeds maar stellen. Ondertussen gaan we op zoek naar een label, wat mankeer ik. We laten onderzoeken doen of worden gedwongen onderzoeken te laten doen om het probleem een naam te kunnen geven zodat we ons erachter kunnen verschuilen of in ieder geval voor jezelf een legitieme reden hebben nooit iets te ondernemen, nooit je echte probleem, je diepgewortelde angst aan te hoeven pakken. Want ik heb immers toch… Maar het onderzoek gebeurd op basis van een niet goed werkend brein. Het brein is namelijk volop bezig een oplossing te zoeken(overlevingsmodus) en is niet in staat de extra taken uit te voeren die het onderzoek vereist. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van hetgeen er werkelijk speelt.

Dan kunnen er vage diagnosis gesteld worden als licht verstandelijk beperkt; disharmonisch profiel en ja die disharmonie is er tussen de linker en rechter hersenhelften, maar waar zijn deze door ontstaan? Het laat jou nog meer verward achter en geeft jou een eenzaam gevoel tussen wal en schip te vallen, dit omdat de oorzaak niet wordt weggenomen.

Ons persoonlijk leven, onze persoonlijkheid is een opeenstapeling van indrukken, opvattingen, lessen, overtuigingen die we hebben opgedaan van anderen. Daar maken wij onze eigen soep van, onze eigen waarheid. Op een bepaald punt in je leven meestal tussen 16 en 18 jaar ga je aan de slag met “het leven wat je wilt leven”. Omdat je op die leeftijd als het goed is meer wordt vrijgelaten en zelf je keuzes mag gaan maken.  Als dit om wat voor reden verstoort wordt en je kunt geen keuzes maken in wat jij wilt of in ieder geval het gevoel hebt die keuzes niet te kunnen maken, krijg je weerstand. Als jij daarbij het gevoel hebt totaal geen controle meer te hebben over jou leven kan zich dat uiten in bv obsessieve controle uitoefenen over je lichaam in de vorm van obsessieve beweging of jezelf uithongeren of andere controledrang.

Meestal “weet” je het antwoord van binnen wel, maar is het een keuze die je niet wilt maken. Je luistert niet naar je gevoel. Je doet wat je moet en niet wat je wilt. En waarom is dat? Als jij namelijk doet wat je wilt, stuit je op “weerstand” uit je omgeving. Aangezien jij al enorme weerstand in jezelf ervaart, kun je voor je gevoel die weerstand er niet bij hebben. Alleen is dat een misvatting van je brein. Je kunt namelijk alleen de weerstand in jezelf oplossen als je dit aangaat, want vanuit daar ontstaat juist jou innerlijke weerstand.

Je rechter hersenhelft ”weet” het antwoord, want in dit brein weten we wat we willen. Alleen het analytisch brein, het brein wat door continu herhaling jou onderbewuste programmeert wat is bewerkstelligt door opvoeders en leraren blokt jou rechterhelft. Kun je nagaan hoe sterk jij geprogrammeerd bent dat jij zelfs jou passie, jou aller diepste verlangens niet uitvoert vanwege een programma dat door anderen is geprogrammeerd. Als jij nu ook nog veel liefde krijgt, mooie spullen, fijne vakanties e.d. geeft het jou het gevoel compleet klem te zitten en heb je het (schuld)gevoel wel de richting op te moeten die voor jou uitgestippeld is. Maar weet je kunt dit jezelf niet blijven verantwoorden. Je kunt het verbergen en onderdrukken maar je gaat steeds meer weerstand creëren, waaruit je steeds meer interne conflicten ervaart.

Wat kun je doen dit te veranderen? Om te beginnen kun je een hart coherentie meditatie gaan doen. Als je hart in coherentie komt, wordt je brein automatisch ook coherent. Wat is coherentie? Coherentie betekent samenhangend, je hart en brein komen in harmonieuze staat. Door ademhaling op de juiste manier wordt je hart coherent en je brein gaat daarmee van gedesynchroniseerde bèta hersengolven(een druk en verward brein) naar coherente alfa golven. Dit is een begin om je leven in eigen handen te nemen. Op dit moment is jou lichaam jou brein geworden, je lichaam zal er alles aan doen jou in je “voorspelbare” situatie te houden. Omdat het een hekel heeft aan het onbekende. Het is aan jou of je nog langer naar je lichaam luistert of dat je gaat doen wat je altijd al hebt gewild.

Angst, boosheid, frustratie ontstaat als je lichaam niet in homeostase is. Om langzaam weer in deze staat te komen oefen je je hart en hersenen coherentie. Dit is een start naar balans in alle aspecten van je leven.

Je linker hersenhelft kan 1000 redenen bedenken om iets niet te doen, je rechterhelft kan er 1 aanvoelen en de weerstand laten verdwijnen.

Wijsheid opgedaan van o.a. Dr. Joe Dispenza en het Heartmath Institute.

https://www.facebook.com/HeartMathInstitute

Dit is een hartcoherentie meditatie, maar er zijn er meer te vinden..

Als je deze meditatie doet merk je dat je ademhaling in het begin schokkerig gaat, maar na verloop van tijd steeds stabieler wordt. Je merkt dat ook dat jijzelf stabieler wordt. Je mind stabieler. Try it..

Ik ben volop bezig met de meditaties van Dr. Joe Dispenza. Mijn leven is namelijk ook een opeenvolgend voorspelbare toekomst op basis van emoties die mij houden in het verleden.  Mijn leven staat nu op zijn kop, door de crisis MOET ik nu keuzes maken die ik nooit durfde. Ik wil gaan leven in het “onbekende”, daar ligt al het moois te wachten wat wij zelf niet kunnen bedenken. Meditaties die ik in het verleden heb gedaan waren leuk voor wat rust maar herstelde niets. Deze gaan diep, tot de oorsprong van waar wij vandaan komen.

Ik ga ervanuit dat je ooit weer contact zoekt, waarom? DAT is de ultieme bevestiging voor jou dat jij voor jezelf hebt gekozen. De vlam in jou is nog niet gedoofd. En omdat onze vriendschap het mooiste is wat je ooit hebt gehad in een vriendschap. Mijn overtuiging is zo sterk, dat moet je al gevoeld hebben. Je hebt vaker aan me gedacht omdat ons hart die connectie nog steeds heeft. Die is namelijk niet te verbreken, omdat je dat niet wilt van binnen. Je hart “weet” wat je wilt. Luister naar je hart <3EAUtiful!

Tot snel<3

Nog een interessante meditatie. Weet, als je verder wilt komen zul je eerst de conditionering van je lichaam en mind moeten terugbrengen naar een coherente staat. Dit kan geen psycholoog voor jou doen, alleen jij kunt dat doen bij jezelf door je lichaam en mind te trainen dmv repeteren

Gerelateerde Afbeeldingen: