Opnieuw beginnen, voorbij het drama…

Ik heb veel geleerd het afgelopen jaar, maar vooral de afgelopen maanden. Ik ga geen teksten meer schrijven van wat er niet goed is aan je leven, wat er je aangedaan wordt. Dat weet je namelijk al en ik help daar niet mee.
Wat ik ga doen is beschrijven welke inzichten er tot mij zijn gekomen zodat jij en iedereen die dit leest er iets aan kan hebben. Ik noem geen namen meer. Iedereen die dit leest mag er iets mee doen.

De meesten beschouwen dit leven als volkomen normaal en vanzelfsprekend. Bijna niemand verwondert zich meer over het leven hoe speciaal het is. De onzichtbare levenskracht die een bloem laat groeien. De zon die ons van levenskracht voorziet. De precieze temperatuur die wij nodig hebben te overleven. Dag en nacht, de slaap waarin wij vallen. Niemand kan het verklaren maar toch vinden wij dit alles meer dan normaal.

Ik moest alles meemaken om weer tot besef te komen, niet alleen dit besef maar dit gaat veel dieper. Ik weet dat jij dit ook erg intrigerend vindt.

Allereerst ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn problemen niet opgelost gaan worden bij een psycholoog, immers 13 jaar bezig bij een groot aantal heeft geen zin gehad. De laatste 5 sessies kwam ik er langzaam achter dat ik weer in hetzelfde stukje viel als al die keren ervoor. Psychologen die proberen trauma’s naar boven te halen, laten herbeleven en hopen zo verlichting te geven. Er moeten lagen gepeld worden volgens hen, iedere keer komt er weer een nieuw trauma naar boven. Emoties stromen, maar het fundamentele wat hieraan ten grondslag ligt wordt niet opgelost.
Het voornaamste waarom het niet wordt opgelost is het blijven hangen in het drama. Dit is wat ik deed, wat velen doen, wat jij doet. Het was de voeding van m’n ellende.
Toen ik tot dit inzicht kwam ben ik per direct gestopt met deze sessies. Ik heb een afspraak gemaakt met Martin de Werker. Jij kent hem ook… We hebben vaker gepraat over zijn teksten. Hij coacht mensen met trauma’s. Ik heb één sessie gehad van 5,5 uur samen met mijn vrouw. De inzichten die ik hier op heb gedaan had ik meer aan dan al die 13 jaar bij al die psychologen.

Ik ga uitleggen wat mij verder gebracht heeft in de volgende blogs.

Gerelateerde Afbeeldingen: