Show me your friends and I show you your future

Misschien wel het belangrijkste wat ik het afgelopen jaar heb geleerd. Het gaat in deze zin niet alleen om vrienden maar de 5 personen waar je het meest mee om gaat.

Maar eerst terug naar je kindertijd. Wie waren de 5 personen bij wie je opgroeide? Bij de meeste mensen zijn het je ouders, opa en oma, en leraren. In ieder geval geen high performance persons(iemand die alles uit het leven haalt wat erin zit)

Mijn ouders zijn alles behalve high performance persons. De mensen die ik nu persoonlijk ken zijn dat ook niet. Ik ben opgevoed door mensen die er “de ballen verstand” van hadden. Als je geen verstand hebt van opvoeden, dan kun je het wel goed bedoelen, maar je zal je kind verkeerd programmeren want je weet niet wat wel en niet goed is. Kinderen die alleen maar liefde hebben gehad kunnen zelfs op latere leeftijd meer fucked up zijn dan kinderen die bijna dagelijks werden mishandeld.

Zie het als iemand opleiden voor een functie in het bedrijfsleven. Hoe kan een nieuwe werknemer opgeleid worden door iemand die geen verstand van zaken heeft?

Dan Pena zijn moeder had het boek van Dr. Spock the common sense book of baby and child care en heeft Dan opgevoed helemaal volgens het boek. Ik heb het nog niet gelezen maar hier staat in wat je wel en vooral niet moet doen tijdens de opvoeding. Wat je moet doen om te zorgen dat je kind self esteem krijgt.

Leren doe je van fouten maken, leren doe je weinig van successen. Als je nooit fouten maakt, of erger nog voor fouten wordt behoed, dan leer je niet en mist je brein de O zo belangrijke verbindingen waaruit self esteem wordt opgebouwd.

Aanmoediging is ook heel belangrijk. Ik ben nog nooit bij een voetbalwedstrijd geweest, jij wel. Wat nu als het publiek de hele wedstrijd BOE roept naar de spelers? Wat doet dit met de spelers? Boe roepen tijdens het spel kun je vergelijken met ontmoedigen als jij dingen wilt ondernemen. Wat als het publiek de spelers toe juicht? Wat doet dit met de spelers? Wat doet aanmoedigen met jou?

Ik ben mezelf bewust geworden hoeveel self esteem ik eigenlijk mis en dat gaat heel ver. Let maar eens heel bewust op wanneer je je ongemakkelijk voelt. Voorbeeld; we waren afgelopen weekend in een restaurant en ik zou naar de toilet. C… was al geweest en ik liep in dezelfde richting waar zij naar toe was gelopen. Maar ik zag nergens de toilet. Ik liep terug richting onze tafel om Coby te vragen toen een serveerster tegen mij zij. Daar achterin is de toilet achter de plantenbakken. Ik zag het nog steeds niet en voelde me behoorlijk opgelaten. Ik liep de richting uit die ze zei, en vlakbij de deur zag ik het pas. De deur had dezelfde decoratie als de muur. Ik had nooit die deur gezien. Ik voelde mezelf enorm opgelaten, dom, nou ja van alles gaat er op zo’n moment door je heen. En dit heeft te maken met te weinig self esteem. En dit is o.a. de reden dat ik naar Dan zijn seminar wil. Iemand anders met self esteem zou waarschijnlijk gezegd hebben tegen de staff, dat de aanwijzing niet erg duidelijk is. Jij zou hoogstwaarschijnlijk hetzelfde gevoeld hebben als ik.

OK. Als jij iets wilt bereiken in je leven, dan is het dus belangrijk dat je ten eerste iemand hebt die verstand heeft van hetgeen wat jij wilt bereiken en ten tweede mensen die jou aanmoedigen het te gaan doen en je steunen tijdens het doen.

Jij begeeft je tussen precies de tegenovergestelde personen. Als er iets is wat jij mogelijk zou willen doen, dan zien zij altijd de beren op de weg en zullen jou nooit aanmoedigen maar ontmoedigen het te gaan doen. Ze willen je voor alles behoeden zodat jij maar niet beschadigd raakt. Alleen hebben ze niet in de gaten dat ze je op deze manier juist beschadigen en beschadigd hebben. Hetgeen jij graag wilt, het meedoen in de samenleving, proberen zij te voorkomen. Dan wordt je gezegd: “Ga eerst maar eens bezig met je goed voelen…” Ten eerste, je kan helemaal niet “bezig” zijn met goed voelen… en ten tweede Lieverd, als ik dat gedaan had, had ik nu met een WAO uitkering thuis gezeten. How in Gods name moet jij, terwijl je enorm worstelt met self esteem iets voor elkaar gaan krijgen als je alleen tegenwerking krijgt? En nogmaals, dit gaat never over schuld, dit gaat over onwetendheid en halsstarrigheid. Het gaat vooral over onwetendheid en de meeste ouders bedoelen het goed, maar hebben geen idee… Alleen in jou geval een extra probleem jou v… heeft altijd gelijk… tenminste dat vindt hij…

En meest opmerkelijk is dat jou v… een succesvolle ondernemer is, maar die zijn skills niet doorgeeft aan jou. Ik leg dit in een volgend blog verder uit.

Daarom zei ik in eerdere blogs, als je iets wilt, vertel het ze dan niet meer, maar zoek mensen die jou willen steunen in wat je zou willen bereiken. Het is dus van cruciaal belang, dat je mensen om je heen verzameld die al doen waar jij naar toe wilt. Ik heb ze in mijn geval nog niet gevonden, maar ik heb inmiddels wel de contacten met personen geminimaliseerd die niet goed zijn voor mijn ontwikkeling en progressie.

Wat de kop van deze blog dus zegt, als je blijft omgaan met mensen die jou tegenhouden, of in jou geval willen beschermen, wat hetzelfde is, blijft jou toekomst dus ook hetzelfde. Met andere woorden; als je niet bereid bent hier iets te veranderen en alleen JIJ kunt iets veranderen, dan is het nu haast een gegeven waar jij over 5 jaar staat of over 10 jaar…

Ik weet dit is een keiharde boodschap voor je en ik snap dat je dit liever niet wilt horen, maar dit is wel wat het is, gezien ook de afgelopen 5 jaar… En dan kun je blijven zeggen maar ik heb heel veel issues waardoor ik iets niet kan, of jij hebt makkelijk praten, of iets anders wat je kunt bedenken om geen gerichte actie te hoeven nemen. Er zijn nl zo verschrikkelijk veel mensen die ergens door beperkt worden, maar die wel ondernemen. En je kunt blijven zeggen ja maar je kunt niet tegen mijn v… ingaan… Dat kan WEL! maar je durft het niet… dat is wat anders dan dat het niet kan….

Ik kan alleen maar zeggen JIJ moet het doen, ik kan hierin niks voor je doen, niemand niet trouwens. Want heb je het al geprobeerd? Je omringen met mensen die jou stimuleren? Nu hoor ik je zeggen; maar ik kan ze niet vinden… Nou je hebt ze al lieverd; je kunt mij contacten en / of mijn vriendin die vlakbij jou woont. Ze heeft al toegezegd je heel graag te willen helpen.

Als jij jou grootste barrière hebt genomen dan wordt al het andere een stuk makkelijker. En geloof me, ik weet hoe moeilijk dit is. Mijn v… was er ook nog eens heel agressief bij. En inmiddels ben je een stuk ouder, richting de 30, dus ze kunnen het niet meer gooien op dat je niet volwassen genoeg bent. En dreigementen uiten zoals toen doen ze als ze grip dreigen te verliezen. Grip op jou.

OK. Dan nu iets over wat ik van je las. Ik kan het niet meer terugvinden, dus moet even wat ik me ervan herinner. Het was ook al een issue voor je toen wij nog contact hadden. Mensen zien jou op je werkplek als volwaardig werknemer en dat doet wat met je, het doet pijn. Jij voelt je namelijk absoluut geen volwaardig werknemer terwijl zij dit wel denken.

Nu wil ik je een vraag stellen… Zou er een mogelijkheid kunnen zijn… dat zij iets zien… in jou… wat jij (nog) niet kunt zien? Dat zij zien wat ik ook zie, wat ik je vanaf dat ik je ken probeer te vertellen… zou dat een mogelijkheid kunnen zijn? Mede omdat het een steeds terugkerend iets is…? Zou je jezelf een ruimte willen gunnen dat er een hele kleine mogelijkheid kan bestaan dat deze mensen iets in jou zien, zonder nu druk bij je te leggen, dat jij mogelijkheden hebt in jou leven? Ik zie ze namelijk ook…

Maar misschien heb jij een ander probleem, een GROTER probleem op de achtergrond in je onderbewustzijn. Ik heb het zojuist benoemd. Zou dat een mogelijkheid kunnen zijn? Je bent nu nl continu bezig, met een convergerende focus op wat het zou kunnen zijn waarom jij anders bent dan andere “normale” mensen. Een copingmeganisme. Ik baseer dit op het volgende…

Stel… ik bied jou een functie aan, iets waar jij jou passie in kwijt kan, iets wat bij jou past, ik zorg voor persoonlijke begeleiding. Een goed betaalde baan, je krijgt alle ruimte jezelf te ontwikkelen en je krijgt de ruimte en hulp als je het even niet gaat. Een volwaardige baan, je kunt je UWV stopzetten.

Ik denk…, ik kan het mis hebben… dat je dit niet gaat doen. En als ik dit goed heb… stel je dan nu eens de vraag, waarom je dit niet zou doen, want dit is iets wat je graag wilt, toch? Het antwoord op deze vraag… is het antwoord die het grotere onderbewuste probleem weergeeft waarom jou leven zo is zoals het nu is… daarbij vallen de rest van je problemen hoogstwaarschijnlijk weg als je de hoofdoorzaak oplost.

Ik heb ook nieuws te melden. Ons huis staat nu in de verkoop en wij zijn al enige tijd aan het kijken op verschillende parken naar een chalet om te kopen. In Nederland lastig, we lopen veel risico van een park af te moeten als ze andere plannen hebben met het park. Dus zijn wij nu over de grens gaan kijken bij een heel mooi park en hoogstwaarschijnlijk wordt dit onze nieuwe stek. Het nieuws is… het is bij jou om de hoek… nou ja om de hoek… de grote stad waar jij tegenaan woont en dan net de grens over. NIET in paniek raken… ik ga je niet opzoeken. Alleen de kans dat we elkaar nu een keer tegen het lijf lopen wordt wel aanzienlijk groter. Wij houden ook net als jij enorm van de natuur, daar zul je ons vaak zien. Ik hoop wel mocht het lot onze wegen laten kruisen, dat je niet vlucht. Ik heb heel veel respect voor jou zijn, ik ben discreet en zal nooit iets doen te nadelen van jou. Maar als het goed is wist je dat al.

In het volgende blog ga ik het hebben over doelen en alles wat daarbij komt kijken. En ik beloof je, dit wordt heel interessant voor jou.

Heb je het vorige verhaal nog gelezen? Ik denk dat jezelf vergeven van de schuld die je jezelf geeft heel belangrijk kan zijn…

Take care xx

Gerelateerde Afbeeldingen: