Vertrouwen

Vertrouwen heeft alles te maken met self esteem. Vertrouwen is het belangrijkste fundament om te kunnen functioneren. Maar waar begint vertrouwen, waar en wanneer wordt het opgebouwd?

Het belangrijkste is de basis, in onze jonge jaren. Maar waarom mist de een vertrouwen en heeft de ander juist veel vertrouwen? Bij jou is de hoofdreden denk ik boundary violation. Jou grenzen zijn ernstig overschreden/ hebt geen eigen grens op kunnen bouwen. Iedereen heeft een eigen prive plek nodig, space waar je je veilig kunt voelen, een plek voor jou alleen. Die grenzen zijn in jou jonge jaren, maar ook in jou volwassen jaren overschreden en de meest ernstige vorm was denk ik het moment dat jij in de woongroep werd geplaatst. Nog een ernstige overschrijding waarvan ik weet is het lezen van jou privé berichten op je telefoon. Je v…. die jou prive chat berichten leest en jou daar vervolgens op gaat veroordelen. Hoe meer geschaad in vertrouwen kun je worden? Dit kan niet anders als een hoogst onveilig gevoel geven, al jou privacy wordt op zo’n moment weggenomen. Ik weet dit omdat hij exact het aantal woorden heeft geteld van onze chat die week contact in september. Dit soort inbreuk op je privacy kun je scharen onder ernstig grens overschrijdend gedrag en heeft major invloed op jou vertrouwen.

Een ander punt is kritiek. Als je in je jonge jaren veel kritiek krijgt is dat eveneens funest voor zelfvertrouwen. Een andere manier van geen vertrouwen schenken aan een kind is ook een vorm van kritiek zoals; (stelselmatig)nee laat papa/mama dat maar doen. Of zoals C…. veelvuldig heeft meegemaakt; ach kind dat geeft toch niet, je moeder kan ook niet leren. Hiermee haal je al het zelfvertrouwen enorm onderuit als ouder zijnde.

Allereerst begint vertrouwen in jezelf. Als je geen vertrouwen hebt in jezelf, kun je dat nooit hebben in een ander. Maar hoe moet jij vertrouwen hebben in jezelf, als jou niks wordt toevertrouwd? Ze hebben geen vertrouwen in dat jij je eigen leven kan leiden. Je kunt alleen iets leren door het te doen, je kunt alleen vertrouwen opbouwen door ervaringen, maar hoe moet je dat doen als je niks mag ervaren? Als ik jou een boek geef die uitlegt hoe je een wasmachine moet repareren, dat betekent nog niet dat je het dan kunt, je hebt dan theoretische kennis maar ervaring krijg je door het te doen. Daarom is het zo belangrijk dat jij in een omgeving komt waarin je de vrijheid krijgt, steun mag ervaren van anderen die jou laten ervaren, alles laten ervaren, ook fouten. En nee, ik kan je niet beloven dat je geen pijn meer zult voelen, wat ik je wel kan zeggen is dat het moment dat je de beslissing neemt, je geen spijt zult krijgen, hooguit spijt dat je het niet eerder hebt gedaan.

Ik kan pagina’s vol schrijven over vertrouwen, dat je me zou kunnen vertrouwen, maar ik zal jou nooit kunnen overtuigen. Je mist de basis, het vertrouwen in jezelf. Als je verder wilt komen zul je dus ergens een gokje moeten gaan wagen. Het enige wat ik kan zeggen, maar wat je al weet is dat ik nu 4 jaar na ons laatste contact en 32 blogs verder je nog steeds niet in de steek heb gelaten. Ik geloof in jou en heb het volste vertrouwen in jou dat jij een leven kunt opbouwen waar jij je fijn in kunt voelen en waardevol bent. Zolang jij me niet recht in de ogen aankijkt en zegt P…. ik wil geen vriendschap met je, laat me met rust; maar zolang je dat niet doet laat ik je niet in de steek. Want ik weet dat jij gigantisch onder druk gezet bent onze vriendschap te beëindigen, omdat ik niet pas in het plaatje van jou v…. gedachtengoed. Als ik echt een connectie met iemand heb, wat ik zie als waardevol, een fijn gevoel bij heb, dan laat ik je niet in de steek, no matter what. Ik kan nl niet met mezelf leven als ik jou aan je lot overlaat, terwijl ik weet wat er gaande is.

Wat ik graag zou willen bereiken met jou is dat ik jou kan helpen zelfstandig te worden en je kan helpen een leven te creëren waarin jij je veilig en fijn voelt. Ik wil je alles behalve afhankelijk van mij maken, want dan kan je beter in je huidige situatie blijven. Je moet mij daarom niet zien als een steun pilaar, maar als een mentor die jou leert zelfstandig zeker te worden. Ik wil dit niet alleen doen maar samen met C…. en ik heb inmiddels mijn vriendin uit Vught gevraagd of zij ook bereid is jou bij te staan en te ondersteunen en dat wil ze doen. Zij zou echt de perfecte persoon zijn voor jou, jou verder te helpen en voor jou redelijk dichtbij. Zij heeft ook te maken gehad met extreme boundary violation.

1 ding ben ik heel blij mee te lezen; dat je af en toe eventjes los kan laten. DAT is fantastisch nieuws!! Dit is echt geweldig lieverd. Het betekent dat je langzaam stapjes naar vrijheid maakt.<3

Openstellen doe je met je hart. Ik snap dat dit extra moeilijk voor je is, omdat je al te vaak teleurgesteld bent in vertrouwen. Zodra je verstand, je neocortex gaat bemoeien met vertrouwen, kom je bedrogen uit. Rationeel is dit niet vast te stellen, alleen gevoelsmatig. Ik kan je alleen helaas niet tonen dat ik trouw ben; alleen op de manier die ik net beschreef, dat je me kunt vertrouwen, alleen de tijd kan dat. Ik kan het je nu alleen vertellen en alleen als jij me een kans gunt, kan ik het je laten zien. Maar ik kan jou niet contacten hoe graag ik ook zou willen, ik wil jou geenszins op geen enkele manier onder druk zetten/ beslissingen voor jou nemen. Want DAT is de hoofdoorzaak van waarom jij in jou huidige situatie terecht bent gekomen. JIJ moet ZELFSTANDIG de beslissing nemen contact te zoeken! In het proces naar jou eigen autonomie is het ENORM belangrijk dat JIJ die keuze maakt, en is dat gelijk je eerste overwinning op die hardnekkige angst die je je hele leven al met je mee draagt.

Wat ik ook fantastisch vindt te lezen is dat je zegt dat je over je angsten heen moet zetten wil je sociaal groeien. Ik vind dit echt een enorme vooruitgang. Ik wil je graag mijn vertrouwen in jou schenken. Ik hoop dat je meer vertrouwen in jezelf gaat krijgen. Doe je nog steeds de affirmaties en de meditaties? Het is echt heel belangrijk dat je dit consequent doet. Dit gaat nl je limbisch brein herprogrammeren. En nee dit is niet een snel proces, daarom is het echt heel belangrijk om het met regelmaat, liefst dagelijks te doen.

Toch geeft jou huidige situatie een vorm van vertrouwen, weten waar je aan toe bent, al is de werkelijkheid anders maar het voelt wel zo. Als je vandaag opgesloten wordt in een gevangenis, dan ben je ook heel veilig, je kunt niks overkomen, je kunt niet onder een bus komen of zo. Alleen is het niet bedoeld zo je leven te leiden.

Maar ik zie dat je steeds meer het inzicht krijgt, dat als je richting een fulfilment life wilt, je ook andere keuzes moet maken als je/ jou omgeving altijd heeft gedaan. En je kunt niet alles alleen, dat kan in principe niemand. Je hebt altijd anderen nodig voor je doelen, voor inzichten, contacten leggen, iemand kent weer iemand die jou verder kan helpen. Iedereen, ieder persoon heeft een eigen persoonlijk netwerk, en jou netwerk bepaald mede waar jij bent in het leven, Ik heb een ander netwerk dan C…. maar ons netwerk is wel sterk met elkaar verweven. Ik denk dat jou netwerk erg klein is. Je ouders, de begeleiding, je broertje en misschien wat familie. Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je het meest mee omgaat. Als deze personen zich alleen maar druk maken over jou welzijn, dan ben jij het gemiddelde van hen. Dan zegt dit wel iets over de kracht die jij bezit omdat jezelf toch nadenkt over een andere keuze, een andere keuze die zij voor jou voor ogen hebben.

Ik stimuleerde jou een andere keuze te maken, ik pas dus niet in hun plaatje, daarom hebben zij er alles aan gedaan mij uit jou leven te krijgen, wat tot nu toe gelukt is. Hun neuzen staan allemaal dezelfde kant op, het is bijna onmogelijk het in je eentje tegen ze op te nemen, je hebt hierbij hulp nodig. Maar ik zou adviseren discrete, maar ook adequate hulp. Ik zou niemand op de hoogte brengen, ook niet de begeleiding of je m…. Je hoeft het dan ook niet tegen ze op te nemen, je hebt dan de minste weerstand en het de meeste kans op succes. Als dan de tijd ervoor rijp is en jij bent sterk genoeg, dan kun je altijd besluiten iets te zeggen, of ze zien het vanzelf als je een eigen keus maakt.

Ik heb een legio aan ideeën wat je zou kunnen doen/ wat je zou moeten doen om je leven in eigen handen te nemen. Ik kan ze niet opschrijven want dit moet voor jou alleen blijven.

Als je zover bent… dan hoor ik het wel van je…

Je weet hoe je me kunt bereiken<3

Ik heb net je nieuwe berichten gelezen en ben echt superblij verrast!<3 Was dit een eigen keuze van jou? OMG this is Fucking awesome R…. 😊 Hier ga je meer mee bereiken, netwerken is echt super belangrijk. Surround yourself with people who will bring out the best in you, motivate you and make your best interest their best interest. Don’t be afraid, be exited<3 Ik ga hier nog meer over schrijven de komende tijd. I’m gonna help you as much as I can. Stay tuned and keep going lady<3

Liefs<3

https://www.facebook.com/reel/1460326564417029?fs=e&s=cl

Gerelateerde Afbeeldingen: